Търсене на имоти

Висок интерес – високи цени на имотите

Наистина ли ще поскъпнат имотите през настоящата година или нивата им ще се запазят по-скоро такива, каквито са в момента? Очакванията на брокери и инвеститори на пазара на имоти са оптимистични, а техните прогнози са за продължаващ ръст. Разбира се, бъдещите собственици са основен двигател в тези процеси и как и колко активно ще реагират те зависи от различни фактори.

Кое ще помогне на ръста на цените на имотите?

Банките днес предлагат лихви от около 1-1,5% за депозитите. Това принуждава вложителите да търсят нови места за инвестиция на парите си. Като едни от тях са недвижимите имоти. Покупка с цел отдаване под наем или с цел бъдеща продажба на имота на по-висока цена – това са двата варианта, на които купувачите залагат. При всички положения, обаче, повишеният брой продажби покачва цените. За процеса спомагат и по-ниските лихви по кредити и възможността, при силно развитите пазари на София, Пловдив, Варна и Бургас, заемът да се погасява с наем от имота.

Недостатъчното предлагане, което не навсякъде успява да преодолее застоя на пазара от преди години и да отговори адекватно на търсенето, дава възможност завършени апартаменти да се предлагат на по-високи цени.
На ценовите нива им влияе и вътрешната миграция към големите градове. А наемането на обзаведеното жилище в някои квартали на големите ни градове би коствало на наемателите толкова, колкото би била вноската за апартамент, закупен с кредит.

В противовес на факторите, заради които имотите поскъпват, се оказват доходите. Покупателната ни способност не е голяма, разгледано за рамките на ЕС се оказва, че българите трябва да работят най-много години, за да си позволят собствено жилище. Цените също изобщо не са ниски. Специалистите съветват да направим опит за сваляне на цената при покупка на имот. Резултатът ще е минимум 5% понижение.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини