Търсене на имоти

НАСА награди със 700 000 долара екипа, създал най-добрия модел за човешки дом на Марс

Най-„земната“ планета в Слънчевата система, Марс винаги е изглеждала като очевиден избор за бъдеща човешка колонизация. Но как ще изглеждат жилищата там? Спонсорираният от НАСА конкурс, наречен „3D-печатно предизвикателство за местообитанията“ се стреми да отговори на този въпрос. Стартирал през 2015 г., третата и последна фаза на конкурса завърши миналата седмица /май, 2019г./. Въпреки, че визията на марсианските домове буквално не е от този свят, технологията, разработена за живот на Марс, често има и не малко земни приложения, става ясно от бележките към проектите.

Сериозната конкуренция и оригиналните идеи на екипите са били предизвикателство за компетентното жури. След финалния кръг за 3D отпечатване на марсианските домове, провел се от 1.05. до 4.05., са били наградени два отбора. Голямото отличие от 700 000 долара е отишло при архитектурното бюро „AI SpaceFactory“, а втората награда или 200 000 долара – при екипа от Университета на Пенсилвания. Те са се справили най-добре със задачата да отпечатат своя проект за дом в размер, представляващ 1/3 от реалния, посредством роботизирани машини и минимална човешка намеса. Подобни технологии ще позволят по-устойчиви и автономни мисии за проучване, коментират на страницата си в интернет от НАСА. Ето един поглед към някои от най-интересните предложения за жилища на Марс, според изданието „Wall Street Journal“.

Team ZopherusПроектът на Team Zopherus от американския град Роджърс в Арканзас в момента е на второ място в конкурса на НАСА. Той предвижда структура, съставена от шестоъгълни модули, които могат да бъдат разширени чрез отпечатване и поставяне на повече парчета.

AI SpaceFactoryБазираната в Ню Йорк технологично ориентирана архитектурна фирма „AI SpaceFactory“ е предложила многопластова цилиндрична сграда с външна защитна обвивка и вътрешно жилищно пространство. Тази конструкция се нарежда на второ място по време на етапа, в който НАСА тества дълготрайността на конструкциите при високо налягане и екстремни температури.

Bjarke IngelsМакар и да не участва официално в състезанието на НАСА, архитектът Bjarke Ingels и неговата фирма изграждат цял ​​град в пустинята Emirati, за да симулират живота на Червената планета. Проектът, наречен Mars Science City, се изгражда в сътрудничество с местната власт и когато завърши, екип от изследователи ще живее в куполите за една година.

Foster + PartnersАрхитектурната фирма Foster + Partners предлага просто решение на проблема с радиацията: изграждане на голяма, красива 3D-отпечатана стена, изпълнена с почвата на планетата. Под стената надуваемите модули ще бъдат свързани с въздушни, заключващи се шлюзове, през които ще преминават пътуващите.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини