Търсене на имоти

Протести срещу „умния град на Google“ в Канада

Интелигентното градско развитие, планирано на изчезналата крайбрежна линия на Торонто е застрашено от опасенията, че данните, събирани от градските системи, могат да бъдат продадени, съобщава dailymail.co.uk. Обширният мониторинг би предоставил информация за различни аспекти на градския живот - от качеството на въздуха до честотата на използване на пейката в парка, а целта е по-нататъшно развитие на квартала и превръщането му в по-годен за живеене. Жителите на града обаче са започнали движението #BlockSidewalk в отговор на непрозрачността на проекта на Google и Sidewalk Labs. Разкрити документи показват, че замисълът е да се разшири обхвата на интелигентния градски район в замяна на увеличаване на печалбите – тези, генерирани от пристанището, от такси за развитие, данъци за собственост и увеличаване на стойността на земята. Предполагаемите постъпления са били оценени на 4,5 млрд. щатски долара за период от 30 години.
 

В края на 2017г. Sidewalk Labs, част от компанията на Google – „Alphabet“ е спечелила възможността да бъде част от мерките за развитие на пристанищните зони в Торонто, а планът е да се изгради най-високотехнологичният град в света – Quayside. Предвидено е той да обединява всички видове футуристични удобства - самоуправляващи се таксита, автоматизирано събиране на отпадъци, светофари, които следят пешеходните движения и тротоари, които автоматично разтопяват снега. Sidewalk Toronto би трябвало да приюти около 5000 жители и още толкова служители в рамките на 3-4 години. Основен приоритет в развитието на иновационните технологии е градската мобилност, съобщават от компанията и допълват, че новите методи на строителство и гъвкавите конструкции на сградите ще позволят радикално смесени, проходими квартали, които намаляват разходите за жилища и търговски площи.
 

Мика Лашер, говорител на Sidewalk Labs е признал, че е възможно да са направени погрешни стъпки от страна на компанията, но твърде ранното оповестяване на плановете можело да бъде още по-фатално. Той е допълнил, че предоставянето на повече информация относно бизнес модела на Quayside и планираните политики за обработка на данни може да помогне за успокояване на проблемите. Най-важните стъпки за защита на личните данни са били откроени като: събирането на информация да е анонимно по подразбиране; всички данни, събирани от фирмите в умните градове да бъдат защитени законово; софтуерите, които съхраняват информация да бъдат публични и достъпни чрез закупуване на лиценз; основните дигитални услуги да бъдат отворени и достъпни за всички; данните, софтуера и физическата инфраструктура да бъдат обезопасени и всяко посегателство да се докладва веднага. 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини