Търсене на имоти

Проучване: много хора плачат когато продават имота си. Как да се справим с емоциите?

Според проучване на агенция „Zillow“, продажбата на жилище е едно от най-стресиращите преживявания в съвременния живот, след разпадането на личните отношения. Повече от три четвърти от американците, които са се разделили с дома си през последните три години, казват, че това е своеобразен шок за тях, който лесно може да стане още по-голям, тъй като пазарът се забавя и е по-скоро в полза на купувачите. Анализът, цитиран от worldpropertyjournal.com показва, че 36% от продавачите са плакали при взимането на решение за продажба и още повече – при изповядването на сделката. Особено тежко е положението за хора, които са прекарали почти целия си живот в един имот и не продават просто четири стени, а спомените си.

Експертите, провели анкетите коментират, че в един свят на хипервръзка и „всичко по поръчка“, продажбата на дома е едно от малкото неща, които не са станали по-лесни с времето. Те са установили, че често пъти продажбата на жилище, в което сме живели, е стремеж, по-усилен от планирането на сватба, нова работа или създаването на потомство. А самият процес може да бъде предизвикателство по много причини. Сред анкетираните, 70% са били подложени на несигурност по отношение на продажната цена, 69% са били убедени, че домът им няма да се продаде в желаният от тях период от време, а 65% са били сигурни, че офертата ще пропадне.
 
Анализът на „Zillow“ сочи още, че 61% от продавачите купуват нов дом едновременно с продажбата на стария, което добавя значителен натиск и финансова сложност на процеса. Почти 7 от 10 души, продаващи имота си, са допуснали грешки в планирането, оферирането и очакванията си, като повече от една трета твърдят, че продажбата на дома им отнема повече време, отколкото са предполагали. Какви стъпки могат да се предприемат, за да се ускори, рационализира и облекчи този процес?!
1. Подгответе дома си за продажба рано и бъдете стратегически подготвени за това кога да го обявите официално. Някои брокери твърдят, че пролетта е най-подходящото време, но истината е, че зависи какъв имот продавате, какви са географските характеристики на района, как изглежда и т.н., и т.н. Всеки опитен агент на недвижими имоти може да ви консултира правилно и да балансира поведението ви като продавач.
2. Обърнете внимание на онлайн рекламирането. По-голямата част от купувачите започват търсенето на имот от вкъщи, именно в интернет пространството, така че говорете с вашия агент за използването на фотография с висока резолюция и видео презентация.
3. Бъдете готови да направите отстъпки. Изследването на „Zillow“ е установило, че 83% от продавачите в Америка правят компромиси с купувачите, като най-често в цената се включват обзавеждането и електроуредите.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини